Els lligams del FC Barcelona amb el partit inaugural de l'Eurocopa

Els lligams del FC Barcelona amb el partit inaugural de l'Eurocopa

L'Alemanya dels culers Gündoğan i Ter Stegen donarà el tret de sortida a l'Eurocopa 2024, un primer matx que guarda altres precedents amb jugadors blaugranes

El partit inaugural de l'Eurocopa 2024 pot tenir als alemanys Ilkay Gündoğan i a Marc ter Stegen com a protagonistes. D'aquesta manera, es generarà un nou precedent que augmenta els lligams del FC Barcelona amb el partit inaugural de l'Eurocopa. Si fem una mirada enrere a altres estrenes en una Eurocopa, trobarem històries culers en forma de targetes vermelles, gols i glòria. 

Pereda i el primer gol

Chus Pereda és el primer barcelonista a copsar els focus d'aquesta relació. Va ser en l'Eurocopa 1964 que es va disputar a l'Estat espanyol. Aquella edició va comptar amb una fase final que van disputar quatre combinats nacionals del 17 al 24 de juny. El primer matx se'l va apuntar la selecció espanyola, que tenia una plantilla amb noms contrastats com els blaugranes Josep Maria Fusté, Chus Pereda i el Pilota d'Or Luis Suárez al mig del camp o el defensa Ferran Olivella, qui era el capità de la selecció. 

Aquella Eurocopa va arrancar amb la semifinal entre Espanya-Hongria al Santiago Bernabéu. El blaugrana Pereda va marcar el primer gol en aquell partit, que, a més, seria la primera diana de la història en la fase final del torneig. Va servir per obrir el marcador contra els magiars i per contribuir a la victòria de La Roja, que posteriorment aixecaria el trofeu en derrotar la Unió Soviètica per 2-1.

Lewandowski, un altre golejador en el partit inaugural

Uns 48 anys després, un altre blaugrana va registrar el gol d'obertura del torneig europeu. L'any 2012, l'actual davanter del Barça, Robert Lewandowski, quan encara vestia la samarreta del Borussia Dortmund, va obrir la llauna en l'empat davant Grècia a Varsòvia. Un 1-1 per obrir aquella Eurocopa organitzada conjuntament entre Polònia i l'Ucraïna.

Presència llegendària 

L'any 1976 encara participaven quatre equips a la competició. Sota una pluja torrencial a Zagreb, Països Baixos es va enfrontar a Txecoslovàquia a la primera semifinal. El conjunt holandès estava capitanejat per la llegenda del FC Barcelona, Johan Cruyff, i tenia en les seves files un altre barcelonista com Johan Neeskens, que va rebre una de les tres targetes vermelles d'aquell matx. Un duel que va acabar amb derrota taronja davant la futura campiona Txecoslovàquia.

Escandinàvia, el Barça i l'Eurocopa

La presència blaugrana als anys 80, 90 i principis del 2000 en el partit inaugural de l'Euro va tenir sabor nòrdic. El 1984 el torneig va començar amb un partit entre els amfitrions, França, i Dinamarca.

En la formació danesa que va perdre 1-0 davant França hi havia el veterà Allan Simonsen, que havia jugat al Barça entre el 1979 i el 1982, amb 63 gols en 172 partits amb els blaugranes. També hi jugava un jove que amb prou feines arribava als 20 anys: Michael Laudrup. El davanter danès s'incorporaria finalment al Barça el 1989 i es convertiria en una figura vital del famós 'Dream Team' de la mà de l'entrenador Johan Cruyff.

Michael Laudrup

En el primer partit del campionat del 1992 es van enfrontar dos futurs defenses del Barça. L'amfitriona, Suècia amb Patrik Andersson, va jugar contra França amb Laurent Blanc en un duel que va acabar 1-1.

L'any 2000, encara un any abans de convertir-se en blaugrana i jugar al Bayern de Munic, Andersson va tornar a aparèixer com a capità en el primer partit contra la co-amfitriona Bèlgica. Suècia va acabar caient per 2-1 amb un altre futur blaugrana que va sortir des de la banqueta a principis de la segona part: Henrik Larsson.

Connexió portuguesa

Luis Figo havia deixat el Barça en circumstàncies polèmiques l'any 2000, però encara formava part de la selecció de Portugal que va acollir el torneig l'any 2004. En el primer partit contra Grècia, Figo va ser titular al costat d'un altre ex blaugrana, Simão Sabrosa.

A la segona part l'actual director de l'Àrea de Futbol del FC Barcelona, ​​Deco, va saltar al terreny de joc. Els amfitrions van obrir i tancar el torneig amb derrotes davant Grècia, ja que Figo, Deco i companyia van patir una altra derrota a la final contra l'equip d'Otto Rehhagel.

Deco
Després de guanyar la Lliga de Campions amb el Porto, arribava al Barça un migcampista que enamoraria l’afició: Deco (2004-08)

L'última connexió blaugrana amb el partit inaugural es va produir el 2016, quan Antoine Griezmann, tres anys abans del seu fitxatge pel Barça, va jugar amb el conjunt francès en la victòria contra Romania per 2-1 a París.

Així, com veiem, hi ha una llarga trajectòria de participació blaugrana en el primer partit del torneig. Haurem d'esperar a veure si els actuals blaugranes, Ter Stegen i Gündoğan poden afegir un capítol més, aquest divendres contra Escòcia.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut