La història de les samarretes dividides pel blau i el grana

La història de les samarretes dividides pel blau i el grana

Fem un repàs a les primeres equipacions dividides simètricament amb els dos colors principals del FC Barcelona

Una novetat que invita a fer una vista enrere. L’equipació 2024/25 destaca per tenir una meitat blava i una meitat grana. Però no és la primera vegada que aquest disseny impera en l’elàstica blaugrana. Es troben tres altres samarretes en la història del FC Barcelona amb aquest disseny. Les recordes? 

En el primer capítol d’aquesta història, ens hem de remuntar a la creació del Club. Perquè en els primers partits que registren els llibres culers, els jugadors barcelonistes lluïen una equipació dividida en dues meitats, una de grana i una de blava. Així doncs, la temporada 1899/00 va obrir la capsa de pandora d’aquest estil de samarretes. 

camisa-web

Una camisa, la primera a tenir una divisió blaugrana

Després de la fundació del Club, la segona reunió de la junta directiva del FC Barcelona, que va ser el 13 de desembre de 1899, va servir per acordar els colors que defensaria l’entitat sobre els terrenys de joc. La samarreta naixia amb el blau i el grana com a principals colors. 

De fet, en aquells inicis fundacionals no era una samarreta, sinó una camisa. Dividida simètricament amb els dos colors decidits. La meitat dreta era grana i la meitat esquerra, blava. Tant al coll com a les mànigues, els colors estaven invertits per tal de ressaltar el contrast. 

L’escut del FC Barcelona i tres botons blancs completaven aquella equipació, que es va mantenir fins a l’any 1910. Val a dir que aquell escut, que també era el de la ciutat de Barcelona, no sempre apareixia en la camisa blaugrana. Defensada per jugadors il·lustres de la història barcelonista com Joan Gamper, fundador del Club, Udo Steinberg, primer golejador del Barça en els Clàssics, o Romà Forns, famós pels seus imparables dríblings en cursa. 

1901

La samarreta del Centenari torna als orígens... 

El següent capítol d’aquest repàs a les samarretes del FC Barcelona partides pel blau i pel grana ens porta a un ambient de celebració. En concret, al 28 de novembre de 1998. Data de l'inici dels actes de commemoració del Centenari del Club i moment d’instauració de la següent samarreta protagonista d’aquest relat, que va substituir momentàniament la del present curs 1998/99. 

En aquella jornada festiva i màgica, els focs artificials van il·luminar el Camp Nou i la nova elàstica. Meitat de cada color, com la del 1899, amb el coll i les mànigues fosques i adornada amb dues dates importants per al Club, la de la fundació i la del Centenari.  

ALA-FCB22051999_1_pic_19990522_011

...amb l’escut centrat

Sens dubte que va ser un disseny inspirat en el passat, que els futbolistes culers van dur fins al curs 1999/00, però amb una novetat. Com ja s’havia vist en la samarreta que va arrancar la temporada 1998/99, l’escut del Barça va aparèixer al mig. En aquella campanya que van començar els actes del Centenari, i per primera vegada en tota la història culer, l’escut es trobava en el centre de la samarreta. D’aquesta manera, va abandonar el seu tradicional lloc a l’esquerra per instaurar-se al mig. 

Aquesta tendència es va mantenir, tant en la primera, segona com tercera elàstica culer, fins a les samarretes de la campanya 2001/02. En temps més actuals, la posició centrada de l’escut la podem trobar en la quarta equipació de la senyera, que va sorgir la temporada 2022/23. Ara bé, en les elàstiques blaugranes no es trobava centrat des de feia 22 anys. Així doncs, la primera samarreta 2024/25 ha fet emergir, de nou, la posició centrada de l’escut. 

Abans d’avançar al següent capítol, val la pena recordar alguns jugadors llegendaris que van defensar amb esforç, suor i qualitat la samarreta del Centenari dividida pel balu i el grana. Josep Guardiola, Luis Enrique, Rivaldo, Cocu, Xavi o Carles Puyol són alguns noms. Blaugranes que no necessiten presentació per entendre la seva transcendència en les memòries i en el Museu del Club. 

L’elàstica dividida pel blaugrana que aixeca un triplet

Avancem del 2000 al 2008. La samarreta blaugrana torna a adoptar el disseny de la divisió blau i grana. No obstant això, canvia l’ordre. Perquè la part dreta es tenyeix de blau i la part esquerra, de grana. Amb tints d’inspiració de les dues samarretes mencionades amb anterioritat, la de la fundació i la del Centenari, aquesta peça porta associada una història plena de confeti. 

FCBarcelona-FCBasel1-1J04FasedeGrupsUEFAChampionsLeague20082009_pic_fcb-basilea8

Amb futbolistes estel·lars com Puyol, Piqué, Sergio, Iniesta, Xavi, Messi o Eto’o, aquella samarreta viu el primer triplet de la història del Barça. Meravellant amb el joc, el conjunt dirigit per Pep Guardiola aixeca amb el que fins ara era la darrera samarreta dividia pel blau i el grana la Copa del Rei, la Lliga i la Champions. 

Així doncs, aquest darrer capítol exitós d’aquesta història deixa pas al present. Un present que recupera la divisió blaugrana quan el Club està a punt de celebrar els 125 anys d’existència. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut