Els esportistes del FC Barcelona als Jocs Olímpics de París 2024

Els esportistes del FC Barcelona als Jocs Olímpics de París 2024

25 esportistes culers, en quatre disciplines diferents, lluitaran per les medalles a la capital francesa

El FC Barcelona sublima a la màxima expressió la seva condició del Club més poliesportiu del planeta, una vegada més. Ara, a les portes de la competició esportiva més global del món, els Jocs Olímpics, fins a 25 esportistes de les diferents disciplines del Barça seran a París a la recerca de medalles.

Tot i que les dates oficials dels Jocs Olímpics de París 2024 van del 26 de juliol, amb la cerimònia d’inauguració, fins a l’11 d’agost, amb la de clausura, des d’uns dies abans ja haurem d’estar pendents dels culers, ja que el futbol, tant masculí com femení, comença els dies abans del tret de sortida oficial. En total, els 25 culers es divideixen en quatre esports: futbol, bàsquet, handbol i atletisme, i molts d’ells tenen expectatives altíssimes de tornar amb un metall penjat al coll.

El calendari del Barça als Jocs de París.
El calendari del Barça als Jocs de París.

Atletisme: un volador que busca l’or i una abanderada honorífica

L’atletisme sempre és una de les disciplines que més adeptes atrau de la cita olímpica, i a París no serà una excepció. En aquesta ocasió, malauradament, el FC Barcelona només aporta un atleta, però es tracta de l’espectacular Jordan Díaz. Va deixar la selecció cubana el 2021, el que va provocar que no competís a Tòquio 2020, disputats el 2021 per culpa de la pandèmia. Un any més tard va aconseguir la nacionalitat espanyola i, després de batre rècords nacionals com a blaugrana, va proclamar-se campió d’Europa de triple salt amb una marca per a la història: 18.18 metres en la seva primera competició representant Espanya. Aquesta suposa el tercer millor registre de la història, i col·loca el blaugrana com un dels grans favorits a l’or.

Jordan Díaz
Jordan Díaz, campió d'Europa i tercer millor registre de la història, un dels grans favorits a la medalla d'or en triple salt

Una altra de les grans opcions de medalla en el triple salt, en aquest cas femení, es va esfumar amb la lesió de la veneçolana Yulimar Rojas. La plusmarquista mundial és quatre vegades campiona del món outdoor, tres indoor i amb un or olímpic a Tòquio 2020 i una plata a Rio 2016. Malauradament, no podrà competir a París després d’operar-se del tendó d’Aquil·les de la cama esquerra el passat mes d’abril. Tot i que no podrà saltar buscant engrandir la seva llegenda, serà una de les dues abanderades de la delegació veneçolana, juntament amb Julio Mayora, plata a Tòquio en halterofília. Així, Yulimar Rojas, també serà part dels Jocs.

Yulimar Rojas
La campiona olímpica de triple salt Yulimar Rojas es perdrà la cita de París, però serà una de les dues abanderades de Veneçuela

Pel que fa al calendari, amb l'única presència de Jordan Díaz en l'atletisme blaugrana, caldrà estar atents el 7 d'agost, a partir de les 19.15 h, en la ronda classificatòria. Si Jordan Díaz compleix amb els pronòstics i es classifica per a la final, aquesta es disputa el dia 9 a les 20.10 h del vespre.

Bàsquet: dos veterans i una estrena amb 'La Família'

Passant ja als esports d'equip, fins a tres jugadors del Barça de bàsquet participen en el torneig olímpic, tots tres amb la selecció espanyola. Per a dos d'ells, el capità Álex Abrines i el pivot Willy Hernangómez, serà la tercera presència, després del bronze a Rio 2016 i una sisena posició a Tòquio. Ara, com dos dels jugadors amb més experiència de la llista de Sergio Scariolo, hauran de servir com a referència per als novells.

Entre aquests últims es troba el nom de Darío Brizuela. L'escorta donostiarra, després de la seva primera temporada com a culer, viatjarà a França buscant la seva primera medalla olímpica, en la seva primera participació. No obstant, no és la seva primera gran competició amb 'La Família' després de guanyar l'Eurobasket de 2022 i jugar el Mundial del 2023.

No serà un camí fàcil, ja que han quedat enquadrats en el Grup A contra la Grècia d'Antetokounmpo, una Canadà plena d'estrelles NBA com Jamal Murray, Shai Gilgeous-Alexander o Dillon Brooks i també amb l'Austràlia de veterans com Patty Mills i Joe Ingles. Per passar han de quedar entre els dos primers o ser un dels dos millors tercers, entre els tres grups que hi ha en total.

GSCN9_TWYAAaWuQ
Brizuela, Abrines i Willy Hernangómez, els tres culers convocats per Sergio Scariolo a París 2024

La fase de grups la disputaran el 27 de juliol contra Austràlia (11.00h), el 30 contra Grècia (11.00h) i el 2 d'agost contra Canadà (17.15h). En cas d'anar progressant, els quarts de final es disputen el 6 d'agost, les semifinals el 8 i la gran final i el partit pel bronze el dia 10.

Handbol: nou jugadors, un seleccionador i sis països diferents

La representació més diversa de totes és la que aportarà el Barça d'handbol. El vigent campió d'Europa tindrà bona part de la plantilla a París, amb fins a nou jugadors. Dividits en dos grups de sis equips, en l'A hi haurà els tres espanyols (Gonzalo Pérez de Vargas, Aleix Gómez i Javi Rodríguez, que s'estrena); la parella sueca formada per Jonathan Carlsbogård i Hampus Wanne; i també Blaz Janc, amb Eslovènia. I menció a banda mereix l'entrenador Carlos Ortega, que serà el seleccionador del Japó.

2024-05-02_FCBHANDBOLvsPSG_65
Dika Mem i Melvyn Richardson volen repetir l'or guanyat a Tòquio amb la selecció francesa, ara com a amfitrions

Pel que fa al Grup B, s'hi troba la França de Dika Mem i Melvyn Richardson, vigents campions i amfitrions d'aquesta edició, i la Dinamarca d'Emil Nielsen. Del 27 de juliol al 4 d'agost tindrà lloc la fase de grups; el dia 7 els quarts de final, el 9 les semifinals i l'11 la lluita per les medalles.

Futbol: nou dones i tres homes que només pensen en l'or

La disciplina que tindrà més representació blaugrana a París és el futbol, i ho farà gràcies a les nou futbolistes del Barça femení que han estat convocades per la seleccionadora Montse Tomé, en la primera participació de la selecció espanyola femenina en una cita olímpica. Així doncs, la portera Cata Coll, les defenses Jana Fernández, Irene Paredes i Ona Batlle, les migcampistes Aitana Bonmatí, Alèxia Putellas i Patri Guijarro, i les atacants Vicky López i Salma Paralluelo només tenen un objectiu en ment: la medalla d'or per seguir fent història amb una generació d'època, que arriben a París com a campiones del món.

_GP24605
Salma, Aitana i Alexia són tres dels arguments blaugrana que la selecció espanyola té per tornar de París amb medalla

Per fer-ho hauran de superar un grup amb el Japó (25 de juliol a les 17h) i el Brasil (31 de juliol a les 17h) com a noms més poderosos i la Nigèria (28 de juliol a les 19h) de l'exblaugrana Oshoala anhelant la sorpresa. Si progressen, tindran feina el 3 d'agost amb els quarts de final, potser també el dia 6 amb les semifinals i amb la possibilitat de lluitar pel bronze el dia 9 o per l'or el dia 10.

En la masculina, reservada per a seleccions sub-23 amb tres excepcions que poden ser majors, el Barça hi tindrà els centrals Eric Garcia i Pau Cubarsí, a més del migcampista Fermín López, recent campió d'Europa. Aquests tres s'estrenaran ben aviat, el 24 de juliol contra Uzbekistan. En la segona jornada, el dia 27, jugaran contra la República Dominicana i tancaran la fase de grups contra Egipte el dia 30. Les eliminatòries, el 2 d'agost (quarts de final), el 5 (semifinals), el 8 en el partit pel bronze i el 9 a la gran final. 

Entrenament14042024_2024-04-14_entrenamentprimerequip_17
Pau Cubarsí i Fermín López poden tancar una temporada de somni amb el Barça amb una medalla olímpica amb la selecció espanyola

A Tòquio van ser 13 medallistes del FC Barcelona. En total van ser cinc ors, el de Yulimar Rojas en triple salt i els d'handbol per a Ludovic Fàbregas, Timothey N'Guessan, Dika Mem i Melvyn Richardson. Quatre futbolistes es van penjar la plata: Fridolina Rolfö, amb Suècia en la categoria femenina, i Pedri, Eric Garcia i Mingueza, amb Espanya en la masculina. Tornant a l'handbol hi va haver quatre bronzes, els dels espanyols Gonzalo Pérez de Vargas, Raúl Entrerríos, Aleix Gómez i Ángel Fernández. I, a més, nou esportistes culers van tornar amb diploma. Ara, tots, els 25, lluitaran per tocar l'olimp a la capital francesa.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut