La ciutat de Nova York i el FC Barcelona honoren l'equip del Club que l'any 1937 va jugar els primers partits d'exhibició als Estats Units a Brooklyn

La ciutat de Nova York i el FC Barcelona honoren l'equip del Club que l'any 1937 va jugar els primers partits d'exhibició als Estats Units a Brooklyn

L'alcalde de la ciutat de Nova York, Eric Adams, i el president del FC Barcelona, ​​Joan Laporta, han estat els protagonistes d'un acte d'homenatge a una gira que va salvar el Club

L'alcalde de la ciutat de Nova York, Eric Adams, i el president del FC Barcelona, ​​Joan Laporta, han homenatjat aquest diumenge al matí l'equip que va protagonitzar la primera gira de club a Amèrica l'any 1937 i va jugar quatre partits d'exhibició al Hamilton Metz Field (aleshores Commercial Field), a Brooklyn. 

Durant l'acte, nens locals (entre 12 i 14 anys) que juguen a la Barça Pro Academy de Nova York com el South Bronx United, han llegit els noms de tota la plantilla de l'equip de 1937 en un acte simbòlic que ha servit per recordar la llarga relació històrica del Club amb els Estats Units. L'oficina del Club a Nova York ha organitzat aquest esdeveniment com a part de les celebracions del 125è aniversari del FC Barcelona mentre l'equip està duent a terme la seva gira per tres ciutats dels Estats Units, jugant partits a Orlando, Baltimore i Nova Jersei durant la pretemporada. També han assistit a l'acte els directius Miquel Camps, Xavier Puig i Joan Soler.

Declaracions de l'alcalde de Nova York Eric Adams: 

"El joc del món té una llar a la ciutat del món, i estem molt emocionats de donar la benvinguda al FC Barcelona a la ciutat de Nova York per commemorar el seu primer partit d'exhibició als Estats Units, que va tenir lloc aquí mateix a Brooklyn. Mentre esperem les finals de la Copa del Món de la FIFA el 2026 i l'obertura del primer estadi específic de futbol de la ciutat de Nova York per al NYCFC el 2027, també mirem enrere cap a la rica història del futbol de la nostra ciutat i el nostre paper en la gira que va assegurar que les superestrelles, de Cruyff a Ronaldinho i Messi, poguessin liderar els blaugrana per glorificar i inspirar els nens de tot el món".

Declaracions del president del FC Barcelona Joan Laporta: 

“La primera vegada que el FC Barcelona va trepitjar territori nord-americà va ser l'any 1937 a Nova York, que va ser crucial per a la supervivència del Club enmig de la Guerra Civil espanyola. El nostre equip va jugar aquí, al Hamilton-Metz Field, al cor de Brooklyn, que era una instal·lació de beisbol coneguda aleshores com a Commercial Field. A Nova York, el Barça va ser rebut com un autèntic ambaixador de la democràcia, com un símbol de la identitat catalana i de la llibertat en la lluita contra el feixisme. Sense aquella gira, considerada un dels moments més importants de la història del FC Barcelona, ​​potser no existiria. En nom del Barça, moltes gràcies a Nova York per la vostra hospitalitat històrica!”

Declaracions del Membre del Consell Francisco Moya: 

“És un honor formar part d'aquest moment no només com a funcionari electe sinó també com a culer des de fa temps i membre del millor club de futbol del món! Com a qui anomena Barcelona la seva segona casa, és un privilegi homenatjar el FC Barcelona amb un pregó de ciutat, celebrant el 87è aniversari del seu primer partit als Estats Units. Aquest esdeveniment no només commemora una fita històrica sinó que també reconeix el compromís constant del club amb el desenvolupament juvenil i el canvi social a la nostra ciutat”. 

La gira que va salvar el Club

La gira del FC Barcelona l'any 1937 per Mèxic i els Estats Units es considera una de les iniciatives més importants de la història del FC Barcelona, ​​ja que va augmentar exponencialment la projecció internacional del Club en un moment en què Espanya patia la Guerra Civil i va permetre al Club generar uns ingressos que vam ser claus durant la postguerra.

Des de la seva fundació l'any 1899, el FC Barcelona s'ha convertit en un símbol de la identitat catalana per la seva defensa pública dels drets catalans. La ferma posició del Club contra el feixisme va fer que als blaugranes se'ls oferís l'oportunitat de representar el Govern republicà espanyol, així com a la Generalitat de Catalunya, per reforçar globalment els valors republicans en la lluita contra el feixisme. A finals de la dècada de 1930, l'economia del FC Barcelona estava en dificultats per l'esforç bèl·lic i la manca de competència. La pròpia organització també va ser objectiu dels rebels feixistes que van executar el president del FC Barcelona Josep Sunyol en els primers dies de la guerra l'any 1936. Per tots aquests motius, el Barça va declinar jugar la Copa de la República de 1937 i, en canvi, va enviar una expedició de 20 jugadors a Amèrica per a la seva primera gira de pretemporada als Estats Units.

WhatsApp Image 2024-08-04 at 14.32.19

El dimarts 18 de maig del 1937, l'expedició blaugrana va iniciar el seu viatge en tren fins al port atlàntic francès de Saint-Nazaire, a la desembocadura del Loira. El viatge de Barcelona a la frontera amb França era perillós en plena guerra. De fet, a punt d'arribar a Portbou, l'última població de Catalunya abans de creuar cap a França, el tren va haver d'aturar-se hores en un túnel a causa d'un atac aeri sobre Girona, mentre estava sent bombardejat pels feixistes. Un cop el Club va arribar a Saint-Nazaire el 24 de maig, l'equip va començar un viatge de 16 dies a l'altra banda de l'Atlàntic, arribant a la costa de Mèxic el 8 de juny.

Quatre partits als Estats Units

A Amèrica, el FC Barcelona va ser rebut com un ambaixador del partit republicà, més que com un simple equip de futbol. De fet, l'equip va ser molt ben rebut a Mèxic pel president Lázaro Cárdenas i la seva gent, que va mostrar un fort suport a la causa republicana espanyola. Inicialment, Mèxic va ser l'únic destí, però el FC Barcelona va allargar la gira pels Estats Units perquè a finals d'agost del 1937 un grup de representants de la Lliga Americana de Futbol van viatjar a Mèxic per oferir Rossend Calvet, cap d'expedició blaugrana, la possibilitat de jugar quatre partits a Nova York. Calvet va acceptar la proposta a canvi de cinc mil dòlars, de manera que l'equip va viatjar als EUA per primera vegada.

WhatsApp Image 2024-08-04 at 14.32.17

La presència del FC Barcelona a Nova York es va convertir en un gran atractiu i els mitjans locals van informar que l'equip estava valorat en més de 250.000 USD a partir d'aquell moment, fet que va augmentar l'interès per veure'ls jugar en directe. El primer partit es va celebrar al cor de Brooklyn, en un camp de beisbol conegut aleshores com a Commercial Field (608 Lefferts Ave), contra l'equip de la Lliga Americana de Futbol, ​​Brooklyn Hispano, davant de 6.000 persones. El FC Barcelona va guanyar aquest partit per 2-4 i l'ambaixador republicà espanyol als EUA, Fernando de los Ríos, va ser convidat a aparèixer a la fotografia juntament amb l'equip abans del partit. Aquella imatge va ser censurada pel franquisme després de la guerra a Espanya.

El Barça també va guanyar el següent partit contra l'equip de Nova York (3-4), a la Lliga Americana de Futbol, ​​(0-2) i contra un equip de futbol de la Comunitat Jueva (0-3) que es va jugar de nit amb enllumenat elèctric, cosa molt rara en aquell moment. Durant el segon partit contra l'equip de futbol de Nova York, un dels travessers de la porteria es va trencar i va interrompre el partit durant 15 minuts. Afortunadament, ningú va resultar ferit. Anys després de la gira, el davanter del FC Barcelona Josep Escolà, va assenyalar que era molt difícil marcar contra l'equip nord-americà tot i que no tenien molta experiència jugant contra equips de futbol professionals com el Barça. Segons Escolà, això no era per la seva tàctica defensiva, sinó pel fet que els partits es jugaven en camps de beisbol monticles.

Al final, els resultats van ser el menys important d'aquella gira. El que es va guanyar va ser molt més valuós: el prestigi internacional del FC Barcelona com a ambaixador de la llibertat provinent d'un país que lluitava contra el feixisme. El benefici econòmic de la gira de 1937 va ser de 461.799,10 pessetes (12.500 USD), que es van guardar en un banc de París durant la guerra. Fons essencials que van permetre a l'organització recuperar-se en la postguerra.

Només torna mitja expedició

La dramàtica situació en què es trobaven Catalunya i l'Estat espanyol a causa de la guerra va fer que jugadors com Ventolrà, Urquiaga, García, Gual, Iborra, Pedrol i Tache decidissin no tornar a Barcelona i establir la seva residència a Mèxic. Els jugadors Balmanya, Escolà i Zabalo es van quedar a França. La meitat de l'equip de l'expedició va tornar a la Barcelona devastada per la guerra: el delegat Rossend Calvet, l'entrenador Patrick O'Connell, el terapeuta d'equip Àngel Mur, el conserge Modesto Amorós i jugadors, Argemí, Babot, Bardina, Rafa, Pagés i Munlloch.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut