Màxima sostenibilitat en les obres de l’Spotify Camp Nou

Màxima sostenibilitat en les obres de l’Spotify Camp Nou

El formigó i l’acer de les demolicions es reciclen per ser reutilitzats en el nou estadi

El FC Barcelona aposta decididament per l’economia circular i la sostenibilitat, un dels tres pilars del Pla Estratègic 2021-2026. Per això es va instal·lar una planta de tractament als terrenys del Miniestadi en la qual es reciclen el formigó i l’acer de les obres de l’Spotify Camp Nou, amb l’objectiu de reutilitzar-los durant la fase de reconstrucció de l’estadi. Està previst que la planta de tractament estigui en funcionament fins a la finalització del reciclatge de tot el material.

El procés de reciclatge es basa, primer de tot, a separar el formigó i l’acer extret. El formigó de la demolició de l’Spotify Camp Nou es tritura en granulacions diferents, amb la finalitat de reutilitzar-lo com a matèria primera per a la construcció del nou estadi, en el màxim permès per la legislació: un 100% en el formigó no estructural (anivellament i rases) i el 20% en l’estructural. La resta dels àrids reciclats també es reutilitzaran en la seva totalitat per a terraplenament.

En el cas de l’acer extret de les demolicions, es transporta a una empresa externa especialitzada en el procés de reciclatge que, un cop fet tot el procés, el torna a portar a l’Spotify Camp Nou, amb un percentatge mínim de material reciclat del 97%, perquè formi part del formigó armat i la nova estructura del futur Estadi.

“En aquesta planta de tractament es recicla i es reutilitza, a quilòmetre zero, l’antic formigó de la tercera galeria de l’Spotify Camp Nou, en una de les operacions d’optimització i d’aprofitament de recursos materials i energètics, i d’economia circular, de més abast realitzada mai. És, a més, una demostració del compromís del Barça per formar part de les solucions que es poden aplicar davant de l’emergència del canvi climàtic”, considera Jordi Portabella, director de l’Àrea de Sostenibilitat del FC Barcelona.

Economia circular i reducció de l’empremta de carboni

Aconseguir el màxim reciclatge del formigó armat de l’enderrocament de l’Spotify Camp Nou i la màxima reutilització d’aquest formigó i de l’acer extret, a més del tractament i la incorporació dels materials reciclats a la nova estructura de quilòmetre zero, suposa un model d’estalvi d’extracció de matèria primera, de protecció d’espais verges i també d’economia circular en la construcció del nou estadi.

Per altra banda, el model d’economia circular del Club comporta una rellevant disminució de l’empremta de carboni de les obres de l’Espai Barça, tant pel que fa al material com a l’energia consumida en el transport i en la fabricació del nou material. En aquest sentit, cal subratllar que el formigó i l’acer reciclat suposen, aproximadament, més del 50% de l’empremta de carboni de les obres de l’Espai Barça.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut