‘Un Nadal per canviar-ho tot’, el missatge del Barça al món
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç
En temps de Nadal, una època de conscienciació, igualtat i solidaritat i durant la qual les nenes i els nens representen la il·lusió i l’esperança, el FC Barcelona s’ha inspirat en els infants que volen canviar les regles del joc per enviar al món el seu missatge nadalenc d’enguany, 'Un Nadal per canviar-ho tot'. El Club ha donat veu a aquests infants beneficiaris de diversos programes de la Fundació Barça, i que també són els protagonistes de la seva campanya 'Canviem les regles del joc', llançada el 7 de desembre, per aconseguir que cap d’ells quedi fora de joc i per millorar el món. El FC Barcelona vol enviar aquest missatge transformador basat en les noves regles que han escrit aquests infants amb l’objectiu d’afavorir la inclusió i la igualtat en la societat que els envolta.
El vídeo principal de la campanya mostra com un grup d’infants recull la llibreta on les nenes i els nens de Catalunya i diferents parts del món han escrit aquestes noves regles i la porten al Barça, com a club responsable de liderar aquests canvis, i compten amb la complicitat de Leo Messi, la resta de capitans dels esports professionals del Club i del president Josep Maria Bartomeu.
Alguns d’aquests nens són els protagonistes del documental 'Un joc anomenat esperança', que recollia històries de beneficiaris de la Fundació Barça narrades per reconeguts periodistes i escriptors. Ells són el Pablo Ruiz, un noi de 15 anys que pateix una patologia degenerativa que li afecta el sistema nerviós i que participa en el programa 'FutbolNet Diversitat' a Barcelona; l’Oulimata Thiaw, beneficiària del programa Olympafrica FutbolNet al Senegal, i la Givara Khali, que quan es va rodar el documental vivia al camp de refugiats de Kara Tepe, a Lesbos, i que ara viu al camp de refugiats de Boosted (Alemanya).
El vídeo, que té una durada d’1 minut i 35 segons, pren com a fil conductor el Pablo Ruiz, que, juntament amb altres nenes i nens, recull la proposta de les noves regles que han escrit, entre altres, l’Oulimana i la Givara, i l’entreguen als capitans Leo Messi, Sergio Busquets, Gerard Piqué i Sergi Roberto, a més de Jordi Alba i la resta de jugadors del primer equip. També es troben amb el capità del futbol sala, Sergio Lozano; la capitana del Barça Femení, Vicky Losada, i els capitans de l’hoquei patins, el bàsquet i l’handbol, Aitor Egurrola, Pierre Oriola i Víctor Tomàs.
Al vídeo se sent la veu de Leo Messi, que el transporta a la seva infància. “Quan jo era nen, a Rosario jugava tot el dia al carrer. Els nens han de poder ser això, nens. Cal deixar-los jugar. Que no quedi cap nen fora de joc. Si canviem les regles, canvia tot”. També Sergio Lozano destaca: “Tenim molt a aprendre dels nens i les nenes”. I Vicky Losada afegeix: “Ells tenen il·lusió, força, capacitat de superació. Són increïbles”.
Finalment, el grup de nens fa entrega al president Bartomeu de la llibreta amb les noves regles de joc, i el Pablo rep de mans de Messi el braçalet de capità. El vídeo acaba amb el missatge d’un nen que proclama: “El Barça, a través de la seva Fundació, vol ajudar totes les nenes i els nens perquè no en quedi cap fora de joc. Som el Barça, som més que un club!”
La Fundació i el poder transformador de l’esport
El Club ha tornat a ressaltar les accions solidàries que duu a terme a través de la seva Fundació per enviar un missatge al món. Així, amb la seva campanya 'Canviem les regles del joc', vol aprofitar el poder transformador de l’esport per ajudar els infants, especialment aquells que es troben en situació de vulnerabilitat. Ells són els principals beneficiaris de la Fundació Barça, que té com a missió donar-los suport a través de l’esport i l’educació en valors, amb el propòsit de contribuir a una societat més inclusiva i igualitària.
La campanya 'Canviem les regles del joc' es basa en el concepte que l’esport, i en concret el futbol, és una metàfora de la vida. O, més ben dit, l’esport com a eina per al desenvolupament és literalment vida. Perquè hi ha certes situacions en el joc que estableixen paral·lelismes amb el nostre dia a dia. Què passaria si poguéssim canviar les regles de l’esport? Potser canviarien també les vides de milers de nenes i nens de tot el món.
Si canviem les regles, canvia tot. Per això els nens i nenes han escollit onze noves regles, una per cadascun dels onze jugadors que té un equip de futbol, en què proposen un desafiament al mateix concepte del joc: que el camp sigui el mateix món; que pugui jugar tothom que en tingui ganes; que el rival sigui company i amic; que el resultat sigui el de menys, perquè el que compta és jugar; que la pilota sigui qualsevol objecte, i que es pugui tocar amb el que es vulgui (el cap, la mà, una cadira de rodes...); que cap malaltia ni res sigui un obstacle per jugar, excepte el bullying, amb el qual mai juguem; que sigui un joc en què els refugiats siguin abans nenes i nens i que puguin oblidar els seus problemes; que els àrbitres siguem nosaltres mateixos, i, com a última norma, que tinguem sempre molt present que aquestes regles no només valen per jugar. També serveixen a casa, al carrer, a l’escola i a la vida. Sempre.
Enllaç de les ‘regles del joc’
- Viber
- Messenger
- Copia l'enllaç