Josep Samitier
Considerat un dels jugadors més emblemàtics de la història del FC Barcelona i el millor davanter europeu del seu temps, Josep Samitier (Barcelona, 1902 – Barcelona, 1972) va liderar el formidable Barça de l’edat d’or als anys vint
Primer equip
Club
Socis
Entrades i Museu
Les seves acrobàcies i els seus salts inversemblants van captivar l’afició barcelonista, que ben aviat el va convertir en el seu ídol i va arribar a anomenar-lo l’Home llagosta i el Mag. Al voltant de la seva figura, d’una tècnica excepcional i una portentosa capacitat rematadora amb els dos peus i el cap, es va edificar un equip que va arrossegar el primer boom de l’adhesió de les masses al futbol, la qual cosa va acabar per deixar petit el camp del carrer Indústria i va possibilitar la construcció del camp de Les Corts (1922).
Amb Samitier, el Barça va aconseguir onze Campionats de Catalunya, cinc Campionats d’Espanya i la Lliga 1928/29, que va ser la primera edició que es va jugar d’aquest campionat. Tot i que va començar com a mig volant, ha passat a la posteritat com a davanter centre letal a l’àrea, i les xifres són prou significatives: va marcar 361 gols amb la samarreta blaugrana, la qual cosa el converteix en un dels màxims golejadors de la història del Club. Figura llegendària i cosmopolita, el seu gran amic Carlos Gardel li va dedicar un tango i el Club li va retre un homenatge a Les Corts el 19 de gener del 1936.
Samitier també va ocupar la direcció tècnica barcelonista entre els anys 1944 i 1947, durant els quals es va guanyar la Lliga 1944/45. Ja com a secretari tècnic del Club (càrrec que va ocupar els anys 1947-59 i 1962-72), va ser el responsable del fitxatge de Kubala l’any 1950. El 16 de setembre del 1993, gràcies als auspicis del Fòrum Samitier, es va donar el seu nom a un carrer de les rodalies del Camp Nou.